| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Mini ipari park ĂŠpĂźlt ki NĂĄnĂĄn PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 1
SlabéVynikajúce 
Utorok, 13.decembra 2011 - 11:39 hod.
2010 év végén kapta ajándékba Nána a honvédelmi tárcától az addig kihasználatlanul álló kaszárnyát. Az alig 12 hónap alatt a nyolc hektáron elterülő komplexum benépesült. Novemberben már 24 cég tevékenykedett a területén, s további vállalatok is érdeklődnek a laktanya ingatlanjai iránt.

A kaszárnya gondozására, fejlesztésére a falu önkormányzata a Nána Invest kft-t hozta létre, mely vezetését Torňoši Istvánra bízta. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a kiadható épületek kihasználtsága 78 százalékos. A 64 darab pléh garázsból már csak 14 várja bérlőjét, a falazott garázsok, az autópark, az egykori szénraktár, a tűzoltóság épülete mind-mind gazdára lelt. „A raktárhelységek több mint felét sikerült értékesíteni, nyolc maradt üresen. Három polifunkciós épület is szabad. Ezek leginkább irodáknak felelnek meg, de kisebb raktárak, műhelyek is elférnek bennük. A legnagyobb kiadó helység az egykori első segély épülete, mely majd 330 négyzetméter, s szintén a méretesebbek közé tartozik a telefonközpont, a maga 215 négyzetméterével” – vázolta a helyzetet az igazgató. Valószínűleg részben a kedvező bérleti díjaknak köszönhetően egyre több cég költözik a komplexumba. Míg augusztusban 18 vállalat tevékenykedett a Nána Invest területén, szeptemberben 20, mára számuk eléri a 24-et, többségük szállítmányozással, raktározással, vagyis logisztikai feladatok ellátásával foglalkozik. A mini ipari parkba más jellegű vállalkozások is költöznének, így például nyomda, de pillepalack sajtoló és szövőgép telepítéséről is hallani. „Több céggel folynak pillanatnyilag is a tárgyalások, így számuk hónapról hónapra növekedni fog” – bizakodott Torňoši István. Közben a kamionosok számára megnyitották a hátsó kaput, valamint átadták a tornatermet, mely 8 eurós óradíjért bérelhető. Az elmúlt hónapokban több nehézséggel is szembesülniük kellett. A törött, megrongálódott vízvezetékeket folyamatosan javítják. Nagy gondot jelent a fűtésrendszer rekonstrukciója, a problémák szinte mindennaposak. Az egyes épületek fűtéséről több céggel is tárgyalnak, az egyik a párkányi Enerbyt, mely végül megnyerte a kiírt pályázatot. „Jó úton haladunk a felé, hogy a telet melegben töltsék az ügyfeleink. Folyik a gázvezetékek és magának a rendszernek az ellenőrzése, javítása. A gázkazánok elavultak és használhatatlanok. A radiátorok 6 évig víz nélkül álltak, átmossuk és ellenőrizzük, szükség szerint cseréljük őket” – magyarázta Torňoši, aki a problémák közé az befektetési tőke hiányát is belesorolta. A cég 60 ezer eurós kezdőtőkét kapott. Mint mondta, egy ilyen hatalmas méretű ingatlancsoportot nehéz karban tartani, nem még felújítani és a befektetők számára attraktívvá varázsolni. „Ezért is alacsonyak a bérleti díjak, átlagosan 17 eurót kell fizetni egy négyzetméterért egy évre” – fűzte hozzá. Ezek az árak a párkányi díjak negyedének felelnek meg. Ami pedig a terveket illeti, további befektetőket szeretnének Nánára vonzani, rendbe szeretnék tenni, majd üzemeltetni a mosó hidat, egy 5 hektáros beton placcot pedig értékesíteni kívánnak. A SARIO munkatársaival is tartják a kapcsolatot, az állami fejlesztési ügynökség terepszemlét is tartott. Az egykori laktanya területén a jövőben öregotthont és olcsóbb családi házakat is építenének.

K.-Sz.É.

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1