| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Híd-ügy: egyre több a kamion PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 5
SlabVynikajce 
Pondelok, 07.novembra 2011 - 11:01 hod.
obrázokA Mária Valéria híd kamionos forgalma egyre csak növekszik. Szinte már nincs olyan nap, amikor az ember ne találkozna egy ilyen járművel. Az általunk megkérdezett hídmérnök szerint mindez nem tesz jót a hídnak, a tehergépjárművet vezetők pedig külön díj bevezetésével tennék „szabaddá” az átjárást.  

Régóta húzódó, s egyre súlyosabb problémáról van szó, melynek megoldása egyre sürgősebbnek tűnik. Nemcsak helyi fuvarozók, de cseh, bolgár, román, lengyel kamionosok is használják a hidat, holott 3,5 tonna súly feletti járművekkel tilos felhajtani. Mindezt az esztergomi oldalon egy jól látható kamera is szemléli, mégis, ez sem riasztja vissza a szabályszegőket. Itt egyébként csak a híd közvetlen közelében van tiltó tábla, így az, aki felhajt, már nem tud hol visszafordulni. Persze, a környékbeliek közül mindenki tisztában van a játékszabályokkal. Ráadásul a bolgár, román, lengyel kamionosok szeretik a „cseles” megoldásokat, térítésmentes kis utakat, mindenhol spórolni akarnak. A szlovákiai levezető szakaszon már látszik az idő múlása: több kátyú is „díszeleg” a nem kamionos forgalom számára tervezett szakaszon.


Akár 40 tonna is lehet egy megrakott tehergépjármű súlya


Lapunk fuvarozással foglalkozókat is megkeresett. Az egyikük elismételte azt a tényt, hogy Ipolyság felé rossz az út, zötykölődniük kell, ráadásul majd 200 kilométeres a kerülő. Komáromban 20 tonnás a súlykorlátozás, így teli rakodva itt sem szabad(na) áthajtani, így Medve-Győr az az átkelő, amit használni tudnak. Mint mondta, ha összeadja az üzemanyag- és pályadíjat, inkább büntetést fizet, mintsem kerüljön, mert még mindig jól jár. Nézzünk egy példát. Ipolyság felé 60-70 literrel több a fogyasztás, mely 110 eurós pluszköltséget jelent. Az útdíj ezen a szakaszon alacsony, körülbelül 10 eurónyi összeget tesz ki. Így 120 euró a többlet. Ha a tiltott utat választja a sofőr, s ha elkapják, 60 eurós büntetést kell fizetnie, de ugyanennyi még mindig a zsebében marad. Problémát jelent az is, hogy adott a heti menetidő, illetve az, hány órát vezethetnek pihenő nélkül egy huzamban. „A kerülő minimum kétórányi pluszt jelent, amiért Németországban akár 1000 eurós büntetést is kaphatunk. Sok környékbeli kamionos egy őrzött esztergomi parkolóban parkol, így oldja meg a helyzetet. Tudok olyanokról is, akik naponta kétszer, rakománnyal együtt hajtanak át a hídon. Néha muszáj átjönnöm, mondjuk szervizelés miatt, ilyenkor görcsbe rándul a gyomrom” – mondta az érintett, majd megjegyezte: még sosem kapták el. A kamionostól megtudtuk, hogy a fülke súlya 7,5 tonna (mint egy buszé), pótkocsival együtt 15 tonnát nyom egy ilyen jármű. A rakomány maximum 24-25 tonna lehet, így az összsúly akár a 39-40 tonnát is elérheti. A Magyar Közút Kht. Komárom- Esztergom Megyei Igazgatóságának hídmérnöke, Pischné Katona Zsuzsanna elmondta, a híd üzemi teherbírása 22 tonna. Ráadásul sem a szélessége, sem pedig a burkolata nem a kamionok számára lett kifejlesztve.


A kamionos forgalom nem használ a hídnak

Lapunk Agócs Zoltán, hídmérnököt, a Mária Valéria híd tervezőjét is megkereste. Szavai szerint a kamionos forgalom biztosan nem használ a hídnak. Azt, hogy milyen mértékben károsítja azt, egy statikai analízis során lehetne eldönteni. „Egy ellenőrző vizsgálatot kellene elvégezni, amely során tanulmányozni kellene mind a három mezőt, és megnézni azt, mennyi tartalék van a pályaszerkezetben és a főtartókban. A pályaszerkezetben a legtöbbször van rezerva, a főtartókban már nem biztos” – vélekedett, majd megjegyezte: problematikusnak a szélső mezők számítanak, amelyek még szegecseltek és a 19. század végétől elemei a hídnak. Agócs szerint egy komoly szakvéleménnyel azt is meg lehetne állapítani, hogy megerősíthető-e a szerkezet annyira, hogy elbírja a teherforgalmat. „Több megoldás is létezik. Így például a kamionok teljes kizárása, vagy a híd megerősítése. További, olcsóbb lehetőség az egyes elemek, rudak tartalékainak a feltérképezése, mely által kiderülne, mit bír a híd. Ha pedig pozitív eredmény születne, meg lehetne állapítani a játékszabályokat, így például azt, milyen távolságban haladhatnak egymástól a kamionok” – sorolta a lehetséges megoldásokat a mérnök.   


A rendőrség nem rendelkezik statisztikával

Mivel több érintett, vétlen szemlélő is állítja, napi jelleggel használják a hidat a tehergépjárművek, a rendőrségnél arról érdeklődtünk, hogy 2001-től hány tilosba járót füleltek le. A Nyitra-megyei rendőrkapitányság sajtószóvivője, Buchterová Božena lapunknak elmondta, nem rendelkeznek ilyen statisztikával. „Amennyiben valaki megszegi a behajtani tilos táblát, 60 eurós helyszíni büntetésre számíthat. Ha komolyabb szabálysértésre kerülne sor, a törvény szerint jogi útra terelődhet az ügy“ – mondta a szóvivő, aki arra sem tudott válaszolni, hogy ebben az évben hány kamionost büntettek meg a Mária Valéria hídon történt áthajtás miatt. Bohumír Horban, a Párkányi Városi Rendőrség parancsnoka sem tudott számokról beszámolni. „A szabályszegések központi rendszerbe vételekor csak a jármű rendszámát, típusát és színét jegyezzük fel, tehát azt nem, hogy tehergépjárműről van-e szó. A behajtási tilalom megszegésével szinte naponta foglalkoznak a városi rendőrök” – fejtette ki Horban. Ján Oravec, Párkány polgármestere lapunknak korábban elismerte, tud a problémáról. „Többnyire üresen mennek rakodni a túloldalra. A súlykorlátozás a híd elhelyezése miatt lett bevezetve. Forgalmi szempontból elképzelhetetlen, hogy a kamionok a város központjában mozogjanak” - mondta. „Egyet értek azzal, hogy nem engednek be ekkora kocsikat a városba. Megoldásképpen viszont azt javasolnám, hogy azokat, akik a környéken laknak, itt van a cégük, engedjék át, legalább üresen. Vezessenek be egy éves díjat ezért cserébe. Sok helyen működik ez így. A kamionosok biztosan vevők lennének egy ilyen megoldásra” – ötletelt a lapunk által megszólított fuvarozó. Ján Oravec az esetleges orvoslásról korábban elmondta: „Ha tényleg nem lesz más megoldás, s magában a büntetés sem lesz elegendő, egy olyan kaput kell felszerelni, amelyet szükség esetén el lehet távolítani, s amely alatt csak bizonyos magasságú kocsik férnek át.“ 

Novembertől szigorodnak a közúti közlekedés szabályainak megszegéséért járó büntetések. Azoktól, akik súlyos kihágást követnek el (például halálos balesetnél), akár a jogosítványukat is elvehetik. A közúti baleseteket okozók és ittasan, kábítószeres befolyásoltság alatt vezetők esetében pedig bevezetik a háromszor és elég elvet. A törvény szerint már 17 éves kortól a volán mögé ülhetünk, mindezt azonban csak tapasztalt sofőr felügyelete mellett tehetjük meg. Ittas vezetésért akár börtönbüntetés is járhat. A szigor célja a tragikus kimenetelű balesetek számának visszaszorítása.

K.-Sz.É.


 

 
Dnešný deň

Streda, 03.jla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Miloslav
Zajtra m meniny: Prokop

Kalendár udalostí
« < Jn 2024 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Jl 2024 > »
N P U S P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týždeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1