| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Újra hódít a hazai? PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 13.septembra 2011 - 08:20 hod.
obrázok

Az évekig, vagy inkább évtizedekig „feketelistán” szereplő zsírt, most úgy tűnik, rehabilitálják. Kiderült ugyanis, hogy nem a természetes eredetű táplálék, sokkal inkább a margarinok „ássák sírunkat”. Ki tudja, egyszer megéljük, hogy a most elmarasztalt hagyományos kenyeret is rehabilitálják?


Zsíros kenyér vöröshagymával
Tény, hogy két emberöltővel ezelőtt még csak abból éltek a falusiak, amit maguknak kitermeltek. Tény, hogy az egész napos fizikai munkához nem is kellett más, mint egy jó karaj házikenyér szalonnával, vöröshagymával, vagy megkenve egy kis disznózsírral. Az is igaz, hogy akkoriban nem ismertek minden betegséget, de ismeretlen fogalom volt a civilizációs betegség is, csakúgy, mint a ma már népbetegségként ismert túlsúlyosság, és a magas koleszterinszint is. Tény viszont az is, hogy az akkori zsíros kenyér más volt, mint a mostani. Nagyobb tiszteletnek is örvendett a kenyér, nem úgy, mint most. Most az elhízás bűnbakjaként van kikiáltva a zsírral együtt. Pedig mindkettő vajmi keveset tehet a ma jelentkező problémáinkról.

Mindennapi kenyerünk
A pékek szerint nem a kenyeret kell okolni az elhízásért. A liszt minősége más, mint korábban, ráadásul megváltozott az emberek vásárlási szokása is. „Régen a nagyapám megőrölte a búzát, a korpát kirostálta, és az állatoknak adta. Most a teljes kiőrlésű kenyér a módi”– mondta lapunknak egy pék. A reform ételek pedig épp ezt helyezik előtérbe. A péktermékek közt már el sem tudunk igazodni, annyi van. A hagyományos kenyér ma már nem divatos, vagy ha mégis, abból is az adalékanyagokkal felpuffasztottat keressük a polcokon. A hagyományos kenyér ugyanis megkérdezett pékünk szerint nem lyukacsos óriáskenyér, de napokig eláll, ezért keresik a kamionosok, hajósok is inkább ezt.

A zsírt már rehabilitálták
Most is összeszalad az ember szájában a nyál, ha a frissen kisült jó illatú hazai zsírra, és a finom ropogós tepertőre gondol. Persze ezt azok mondhatják el, akik nem álltak órákig a katlan előtt, és nem kevergették a zsírnak valót. A finom illatok ugyanis eltelítik az embert, az evésre ilyenkor az illető gondolni sem tud. A finomságot mostanság úgy tűnik, rehabilitálják, hiszen egyre több helyen rendeznek tepertő-sütő versenyt, sőt, még fogadások alkalmával is a svédasztal helyett tepertős pogácsa és zsíros kenyér lila hagymával megszórva fogadja a vendégeket. A zsírról ráadásul kiderült, hogy kevésbé ártalmas az emberi szervezetre, mint egyes margarinok. Jó néhány éven keresztül viszont épp az ellenkezőjét tömték a fejünkbe.

Tévhitek
Nagyot téved az, aki azt gondolja, hogy a zsír ártalmas a szervezetre. Pedig joggal gondolhatjuk ezt az állandó negatív kampánynak köszönhetően, évtizedekig hallgattuk, hogy milyen sok kalóriát tartalmaz. A zsír valójában olyan fontos anyagokat tartalmaz, ami nélkül nem működhet „olajozottan” az emberi szervezet. Amellett, hogy energiaforrás, a sejtek építőelemei, ráadásul az emésztőrendszerben felszívódik. Kétségkívül a legegészségesebb az olívaolaj, mert ez a leggazdagabb a természetes anyagokban, ami szükséges az emberi szervezetnek. De tévedés azt hinni, hogy sütéshez is csak ezt kell használni. Sültekhez ugyanolyan jó a zsír, mert fő összetevője az olajsav, ugyanúgy, mint az olívaolajnál. A sertés zsír ráadásul nagyon stabil, és sokkal kevésbé oxidál a tárolás során, mint bármely más olaj. Az olívaolajra leginkább a libazsír hasonlít, ne féljünk tehát akár ezt is használni a főzésnél, sütésnél.

A zsiradék eredeti felhasználása
Régen a növényi olajakat és állati eredetű zsiradékot nem csak a táplálkozásban hasznosították. Ezzel világítottak, de a gyógyászatban is ezt alkalmazták. A tyúkzsírt például tüdő- és légcsőgyulladáskor, mint borogatást használták. Olajt nyertek többek között a lenből, mákból, tökmagból is. A növényi olaj böjti eledelnek is számított. Némely régiókban igazi csemegének számított a kenyérre csöpögtetett, frissen sajtolt olaj.  Érdekes, hogy minden olyan ételről, ami őseink számára természetes volt, az elmúlt két században kijelentettük (illetve elfogadtuk!), hogy nem egészséges. Most pedig a gyártók mindent megtesznek azért, hogy olyan terméket kínáljanak a vásárlónak, ami hasonlít az eredetire, az igazi hazaira. Minden kísérlet azonban hasztalan. A nagy gyártók műhelyéből kikerülő termékek távolról sem azonosak a hazaival. Mindezt csak az tudja, aki ivott igazi tehéntől származó friss tejet, aki az ebből készült vajat, túrót, sajtot kóstolta, és aki részt vett igazi hazai disznótoron. De ahhoz, hogy megértsük, és megbecsüljük a természetest, még sok betegségnek kell napvilágot látnia, amihez sokfajta diétát vagy gyógyszert kell feltalálni, amiből viszont csak kevesen fognak meggazdagodni…

Mit kell tudni a margarinról?
A 19. századra tehetjük születésének dátumát, állítólag III. Napóleon állíttatta elő egy patikussal katonái számára. Nagyon gyorsan elterjedt az egész világon, de egyre nagyobb arányban kezdték használni alapanyagul a növényi olajt. Mivel azonban ez sokkal cseppfolyósabb, mint az állati eredetű zsiradék, olyan gyártási módszert kellett alkalmazni, amely sűrűbbé teszi a végterméket. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy az így keletkezett vegyület sokkal károsabb a szervezetre, mint a természetes zsír. Érdekes, hogy a koleszterinszint emelkedése és a cukorbetegség terjedése épp az 1900-as évekre vezethető vissza…

czm

 
Dnešný deň

Streda, 03.jla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Miloslav
Zajtra m meniny: Prokop

Kalendár udalostí
« < Jn 2024 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Jl 2024 > »
N P U S P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týždeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1