| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

AkĂ˝ osud čakĂĄ obvodnĂ˝ Ăşrad? PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 1
SlabéVynikajúce 
Piatok, 05.augusta 2011 - 08:50 hod.
obrĂĄzok

V januári ešte všetky orgány popierali nebezpečenstvo zrušenia Obvodného úradu Štúrovo. Dnes sa návrh Ministerstva vnútra (MV) o zrušení viacerých obvodných úradov nachádza na medzirezortnom pripomienkovaní.Podľa strany Most-Híd nezrušia, rezort vnútra zase hovorí o vysunutej kancelárii.

Spomínaný návrh zmeny zákona počíta so zrušením štyroch obvodných úradov, z toho tri sa nachádzajú na území južného Slovenska a to v Senci, Štúrove a v Moldave nad Bodvou. Predseda SMK József Berényi vo svojom vyhlásení povedal: „zrušenie OÚ v Senci, Štúrove a Košice – okolie znamená, že sa riešenie úradných záležitostí vzdiali od obyvateľov daných regiónov. Ak OÚ v Senci preložia do Bratislavy, zoberú od Maďarov žijúcich v okolí právo na riešenie svojich záležitostí v materinskom jazyku. Spojenie OÚ pre Košice – okolie s mestským úradom by prinášalo taký istý výsledok. V prípade zrušenia OÚ v Štúrove je tiež nezanedbateľný fakt, že v Štúrove je vybavovanie úradných záležitostí v maďarskom jazyku istejšie ako v Nových Zámkoch.“ Na záchranu obvodných úradov začalo SMK podpisovú akciu. Regionálni zástupcovia László Szigeti a Iván Farkas už v januári upozornili na chystajúce sa zmeny, vtedy to mnohí pokladali za falošné správy. Podľa strany Most-Híd nie je dôvod na paniku. Podľa vyhlásenia vydaného predsedníctvom strany o znižovaní počtov OÚ nikto nepodal úradný návrh pre vládu, aj keby sa to v blízkej budúcnosti uskutočnilo, členovia strany Most-Híd nebudú podporovať tieto návrhy. „Všetkých, ktorých sa to dotýka, by som chcel ubezpečiť o tom, že Most-Híd ako vládna strana urobí všetko preto, aby sa tento krok neuskutočnil. Ak chce MV optimalizovať počet OÚ, nech ich robí tam, kde je zrušenie skutočne potrebné a trváme na tom, aby pri znižovaní vychádzali z objektívnych údajov“ – povedal Zsolt Simon, podpredseda Most-Híd.
Podľa rezortu vnútra pri rozhodovaní vzali do úvahy zemepisnú vzdialenosť a úroveň nezamestnanosti. Preto je nepochopiteľné, ako sa na zoznam dostalo Štúrovo. Región sa nevie spamätať zo zatvorenia papierenského závodu a vzdialenosť zo Salky alebo Malých Kosíh do Nových Zámkov je 75-80 km. Riešiť záležitosť hromadnou dopravou môže trvať jeden celý deň, pretože priame spoje neexistujú. Podľa ministerstva sa to dá riešiť vysunutou kanceláriou v Štúrove. Podpredseda parlamentnej komisie pre verejnú správu Szilárd Somogyi po jednaniach s vedúcimi oddelení ministerstva vnútra vyhlásil: Ako vysunuté pracovisko Obvodného úradu Nové Zámky naďalej bude v Štúrove fungovať odbor živnostenského podnikania a odbor priestupkov. Sú to odbory, ktoré majú oproti ostatným väčší význam z hľadiska prijímania stránok.“
O zruĹĄenĂ­ OÚ sa hovorilo aj na zasadnutĂ­ MZ. Na podnet poslanca SMK ZoltĂĄna Csepregiho samosprĂĄva v uznesenĂ­ vyzvala MV k prehodnoteniu nĂĄvrhu. Pracovníčka tlačovĂŠho oddelenia MV NatĂĄlia HattalovĂĄ dĂĄvnejĹĄie vyhlĂĄsila, Ĺže nĂĄvrh sa zatiaÄž porovnĂĄva na rezortnej Ăşrovni. KonečnĂş formu dostane koncom roka, preto je MV otvorenĂŠ k diskusii. Na otĂĄzku, kedy mĂ´Ĺžu zatvoriĹĽ ĹĄtĂşrovskĂ˝ OÚ, sme nedostali odpoveď. Pri uzĂĄvierke mesačnĂ­ka povedali BĂŠla BugĂĄr aj LĂĄszlĂł Solymos s odvolanĂ­m sa na koaličnĂş radu, Ăşrad sa nezruĹĄĂ­. SzilĂĄrd Somogyi (SaS) pre portĂĄl bumm.sk sa vyjadril: „PodÄža mĂ´jho vedomia sa na koaličnej rade nezrodilo rozhodnutie o zastavenĂ­ celej zĂĄleĹžitosti. Strany sa zhodli na tom, Ĺže MV pripravĂ­ nĂĄvrh, ako by boli tieto Ăşrady zruĹĄenĂŠ, ako by sa rieĹĄili poĹžiadavky občanov, ale o zastavenĂ­ celej zĂĄleĹžitosti nebola reč.“ Ĺ tĂşrovo nespomĂ­nal ako otvorenĂş otĂĄzku, ale ako súčasĹĽ jednej zĂĄleĹžitosti. 
Béla Bugár reagoval na Somogyiho slová pre internetový portál bumm.sk nasledovne: „Jeho vyhlásenie nie je správne pre dve veci. Po prvé, Szilárd Somogyi nebol na koaličnej rade a zle ho informovali. Po druhé, v týchto záležitostiach nemá dostatok skúseností a nevie ako fungovala predtým úradná reforma, cez koľko zasadnutí sme sa dostali k parlamentnej rozprave a aj napriek tomu sa vyskytli problémy. Preto musím opäť vyhlásiť a zdôrazňujem, že na návrh Most-Hídu a za podpory SDKÚ sa zrodilo rozhodnutie o tom, že úrady nebudú zatvorené. To je druhá vec, že v spojitosti s reformou vznikne nejaká koncepcia. Ale je isté, že nebude zatvorený obvodný úrad ani v Štúrove ani v Senci, pretože takto to nie je reforma. Aj keď sa pripraví koncepcia, tak ju budeme budúci rok preberať, ale možno ani nie. To, že tu nezaniknú obvodné úrady je Most-Híd garanciou.

Preklad: g.p.

 

 

 

 

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1