| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Szmogfelhő mĂŠrgezi a diĂĄkokat PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Utorok, 07.júna 2011 - 12:16 hod.
Minden reggel kétszáznál is több autó bűzét szívja az Ady utcai alapiskolák, a gimnázium és az óvoda összes diákja. A látszat alapján a szülők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy gyermekeik kényelmes utaztatása érdekébe szép lassan megmérgezzék saját utódaikat.
Egy véletlenszerűen kiválasztott reggelen megszámoltuk, hogy tanítás előtt, hét és nyolc óra között mennyi autó halad át az Ady utcán. Az eredmény minden feltételezést felülmúlt. Ha a megszámolt 228 darab autót egymás tetejére tennénk, a teljes magasságában füstölgő rakás magasabb lenne, mint az Eiffel-torony.
A szülők nagy része fél órával a becsengetés előtt hajt be az utcába. Egy autó esetében ez a kerülő nem tűnik soknak, de az összes diák iskolába fuvarozásának köszönhetően nyolc órára már jól látható szmogfelhő telepszik a környékre. A légszennyezés oka részben a benzin üzemű autók által kipufogott mérgező gázoknak köszönhető, másik része pedig a diesel motoros kocsik által kiengedett mikroszkopikus méretű koromrészecskéknek, amelyek jelentősen károsítják az azt belélegző gyermekek és felnőttek egészségét.
Száraz Norbert, párkányban praktizáló immunológus szerint a légszennyezés az első öt helyen van az allergiát és asztmát elősegítő tényezők között. Elmondása szerint Párkány és környéke azért is veszélyeztetett, mert az itteni klíma rendkívül kedvez az érzékenységet kiváltó növényeknek. A viszonylag magas pollenkoncentráció és a magas légszennyezés pedig fokozottan hozzájárul ahhoz, hogy már fiatal korban kialakuljon valamilyen allergia vagy tüdőbetegség.
Száraz szerint országosan, de a környéken is, tíz évvel ezelőtt a lakosok 10 százaléka szenvedett valamilyen allergiában. Ez a szám mára már 30 százalék fölé emelkedett, és ha beleszámoljuk a gyógyszer, atka és egyéb allergiákat is, akkor kimondható, hogy már Párkányban is minden második ember érzékeny valamilyen allergénre. A helyzetet csak rontja, hogy az iskola utcai légszennyezés már fiatalkorban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek később hajlamosak legyenek valamilyen betegségre.
A diesel-korom a tudományos kutatások szerint annyira apró részecskékből áll, hogy szélcsendes utcákban órákig a levegőben képes maradni, amit az ott élők hosszú időn keresztül belélegeznek. A szennyezés aztán a tüdőben leülepedve allergiák és egyéb légzőszervi betegségek kialakulását segíti elő. Az iskola utca diákjai ezt a szmogot szívják egész délelőtt, osztálytermeiket ezzel a szennyezett levegővel szellőztetik, így hát nem meglepő, hogy az utóbbi években folyamatosan növekszik az asztmások és allergiások száma a városban.
Koller PĂŠter
 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1