| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

LĂŠpre csalva: vigyĂĄzat minden mĂĄsodik mĂŠz hamis PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 17.februára 2011 - 08:16 hod.
Megérkezett az influenza szezonja, vele együtt pedig még inkább megugrik a télen amúgy is kedvelt mézfogyasztás mértéke. Nem árt azonban résen lenni, tavaly kevés méz lett, sok a hamisítvány. A legjobban akkor tesszük, ha méhésztől vásároljuk meg a mézet.

 

A méhészek sem tudhatnak jó évet maguk mögött, Szlovákiában kevés mézet tudtak termelni ezen ősi mesterség mĹąvelői. Virágméz csak-csak akad, de Európa ezen tájára jellemző, és nemesebb fajtaként emlegetett akác méz nem igazán lett. A virágázáskor rengeteg eső hullott Párkány és környékén, ami leverte, illetve tönkre tette a virágokat, így a helyi méhészek több ezret számláló röpülő munkásai nem tudtak és a hideg miatt nem is igazán akartak gyĹąjtögetni. Ennek ellenére a boltokban, piacokon biztosan nem lesz méz hiány, a kérdés csupán az, valóban mézet, s ha azt, akkor milyet veszünk-e le a polcokról. Az üzletekben, vagy az utak mentén kapható portéka majd fele hamis, derült ki az állami élelmiszerellenőrző hivatal tavaly készített jelentéséből. A törvények szerint a mézhez semmit sem szabad hozzákeverni, de kivonni belőle is tiltott, ugyanakkor ma sok a kevert, színezékkel ellátott méz. Utánzatokkal külföldi és szlovákiai termelők is rendelkeznek, és nemcsak az üzletláncokban, hanem az utak mellett is kapható ilyen áru. Bevett szokásnak számít például a hazai méz külföldivel történő keverése: a rafinált kereskedők Dél-Amerikából és Ázsiából szerzik be az olcsóbb nedĹąt, ezt az eljárást az európai unió nem tiltja. A régebben alkalmazott módszerek helyett ma leginkább a répacukor enzimes bontásával előállított fruktóz-glükóz szirupot alkalmazzák. A módszerek egyre kifinomultabbak, így a laboratóriumoknak van mit tenniük annak érdekében, hogy lépést tartsanak az új technológiákkal, ráadásul sokszor szinte lehetetlen felismerni a másolatot. Biztos módszer nincs az igazi méz felismerésére. Intő jelnek bizonyulhat, ha a méz illata, zamata, színe, állaga eltér az eredetitől, vagy ha alacsony áron kínálják az édesítőként is használatos finomságot. Ez az összeg az üzletekben 4 euró alatti értéket tesz ki. Ennyiért csak a méhészektől vehetünk virágmézet, melynek Párkány és környéki ára 3-3,50 euró között mozog, az akácért 4 eurót is elkérnek. A legjobban akkor tesszük, ha méhésztől vesszük meg a mézet, ha pedig teljesen biztosra szeretnénk menni, olyan szakembertől vásároljunk, aki rendelkezik portékájának eredetiségét bizonyító igazolvánnyal. 

Szlovákiában hétről-hétre több beteget regisztrál a közegészségügyi hivatal. Az esetek 1-2 százaléka szövődményekkel jár, főleg a gyerekek, idősek, és más kórban szenvedőket sújtja a járvány. Ami az influenza tüneteit illeti, a hőemelkedés, láz, köhögés, nátha, torok és fejfájás, ízületi fájdalom, fáradság intő jelnek bizonyul. A megfázás és az influenza között egyébként az a lényeges különbség, hogy az utóbbi magas, akár 39, 40 fokos lázzal is jár.

 

Kasza-Szép Éva

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1