| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

BecsĂźletkasszakĂŠnt mĹąkĂśdik a parkolĂĄs vĂĄrosunkban? PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Štvrtok, 28.januára 2010 - 07:55 hod.
Máig nem tisztázódott Párkányban a parkolódjak szedésének az ügye: míg a polgármester szerint az utak mentén nem kell fizetni érte, egyes képviselők más véleményen vannak. Nézetek ide, vagy oda, a mai napig mĹąködnek a jegyet kiadó automaták és a helyiek kivételével sokan, főleg más járásokból, vagy a Duna túloldaláról, vesznek is jegyet.

 

Szlovákia városainak többségében kell parkolódíjat fizetni: a települések különféle cselekkel biztosítják be a díj szedésének „törvényességét”. Párkányban 2009 júniusában helyezték ismételten üzembe az automatákat, azóta a jegy megváltása szinte önkéntes alapon mĹąködik. A decemberi képviselő-testületi ülésen, az ügy kapcsán komoly vita támadt: Jozef Slabák képviselő határozottabb fellépést kért, véleménye szerint Párkány 100 ezer eurós nagyságú összeget veszít azzal évente, hogy nem hajtja be a parkoló pénzt. Ján Oravec, polgármester szerint azonban csakis azokon a helyeken kell fizetni, amelyek kimondottan parkolásra szolgálnak, ilyenek a Zahovaynál, a volt autóbusz megállónál, valamint a gyógyszertárak közelségében található parkoló. „Más helyeken nem lenne szabad pénzt kérni. Igaz, amíg a díj szedésével kapcsolatosan városunkban általános érvényĹą rendelkezés van életben, ideiglenes alapja lenne a parkolódíjnak. Korábban az önkormányzatok parkolódíj gyanánt a közterület használására vonatkozó adót szedtek, de a pénzügyminisztérium rájött arra, hogy a parkolás nem lehet adó. Ezt követően nem döntötték el, hova kell besorolni ezt a tevékenységet, ezért van most ez a patthelyzet” – magyarázta a polgármester.  Az Alkotmánybíróság döntése értelmében az út megállásra is szolgál, és ha a parkoláson kívül a parkolódíjért cserébe nincs más szolgáltatás, nem szedhető a díj, legalábbis az önkormányzatok számára nem. „Ezért nem is nagyon forszírozzuk a rendelet betartását és a közbelépést a városi rendőrség részéről. A legtisztább ügy az lenne, ha a közutakról szóló törvény azt mondaná ki, hogy ha van két járható sáv, a harmadikban szabad parkolni” – fĹązte hozzá Oravec. Természetesen, a dolog pénzügyi része sem elhanyagolható, jelentős bevételi forrásról van szó. A kezdetekkor 60 ezer eurónyi összeget dobtak be évente az emberek. A parkolókat jelenleg az AVE mĹąködteti, kérdéses, hogy nem önkormányzati cégként szedhetnek-e parkolódíjat, vagy szintén akkor tehetnék csak ezt, ha szolgáltatást nyújtanának cserébe? Az erre vonatkozó válaszok szintén eltérőek.  Sz.É.

 

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1