| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

VyrieĹĄime vec starĂş 20 rokov PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Pondelok, 03.septembra 2012 - 11:55 hod.
obrĂĄzokRozhovor s primĂĄtorom JĂĄnom Oravcom

RekonĹĄtrukcia NĂĄnanskej cesty, vĂ˝stavba ďalĹĄieho kruhovĂŠho objazdu, prevod pozemku a majetku pre VadaĹĄ. SamosprĂĄva priniesla na poslednom jĂşlovom zasadnutĂ­ dĂ´leĹžitĂŠ rozhodnutia. Napriek tomu, Ĺže schvĂĄlili veÄžkĂş investĂ­ciu NĂĄnanskej cesty, rozhodli o bezplatnom prevode mestskĂŠho majetku VadaĹĄu. Na predajnĂ˝ zoznam  sa dostala diskotĂŠka DelfĂ­n a budova veÄžkoskladu nĂĄpojov Drink, na ktorĂŠ sa nĂĄzory poslancov rozchĂĄdzajĂş. Na tieto veci sme sa pĂ˝tali primĂĄtora JĂĄna Oravca.

obrázok- Plánovaný predaj Diskotéky Delfin a budovy veľkoskladu Drink sa nepáčilo viacerým poslancom. Niektorí sa obávajú toho, že týmto rozhodnutím samosprávy vznikol precedens, pretože budova diskotéky z hľadiska dlhodobého rozvoja kúpaliska Vadaš leží na takzvanom strategickom mieste. Z druhého hľadiska, ak sa diskotéka predá, tak sa novému majiteľovi musí zabezpečiť vchádzanie a vychádzanie, a to už nie je isté, či by sa to potom už priamo nedotýkalo pozemkov patriacich Vadašu. Vy ste ale povedali, že predaj je to najlepšie riešenie. Prečo?

- Po prvĂŠ by som poznamenal,  Ĺže je to dlhodobo sa ĹĽahajĂşca zĂĄleĹžitosĹĽ. Keby sme sa toho času dohodli s kupcom na kĂşpnej cene a zastupiteÄžstvo by to schvĂĄlilo , bola by uĹž budova predanĂĄ. To znamenĂĄ, Ĺže to nie je novĂĄ myĹĄlienka, teraz sme to len prehodnotili. Na budovĂĄch diskotĂŠky Delfin a veÄžkoskladu Drink vidĂ­me, Ĺže z roka na rok sa amortizujĂş. Tak sa rysovali dve moĹžnosti. VadaĹĄ po ukončenĂ­ súčasnej nĂĄjomnej zmluvy, podÄža obchodnĂ˝ch predstĂĄv začne niečo s budovami, alebo to dĂĄ investorovi, ktorĂ˝ z vlastnĂ˝ch peňazĂ­, vo vlastnej rĂŠĹžii dĂĄ budovu do poriadku. MyĹĄlienka, aby sme potenciĂĄlnemu zĂĄujemcovi vymerali jeden vedÄžajĹĄĂ­ prĂĄzdny pozemok, je racionĂĄlne rieĹĄenie, ale stĂĄle by to nevyrieĹĄilo osud budov Drink a Delfin! Ak ich vĹĄak zĂĄujemca kĂşpi, to bude jednoznačne znamenaĹĽ aj to, Ĺže starĂş budovu zlikviduje alebo kultĂşrne zrekonĹĄtruuje. PodÄža predstavenĂ˝ch plĂĄnov, by tam prevĂĄdzkoval podzemnĂş diskotĂŠku a nad ňou reĹĄtauračnĂŠ zariadenie s terasami atď. VyrieĹĄili by sa zĂĄroveň dve veci. Neboli by tam starĂŠ spustoĹĄenĂŠ budovy, a zĂĄroveň by prestali aj sĹĽaĹžnosti obyvateÄžov kvĂ´li nočnĂŠmu hluku. NavyĹĄe by tam bola jedna peknĂĄ budova. A čo sa tĂ˝ka jej umiestnenia,  – viackrĂĄt sme o tom debatovali s pĂĄnom riaditeÄžom – , podÄža mňa to nie je aĹž takĂŠ strategickĂŠ miesto, kvĂ´li ktorĂŠmu by mal VadaĹĄ v niečom zviazanĂŠ ruky. OtĂĄzka prĂ­stupu je tieĹž vyrieĹĄenĂĄ, parkovisko pred nĂ­m je verejnĂŠ a bezplatnĂŠ, v tomto nevidĂ­m problĂŠm. SúčasnĂ˝ nĂĄjomca pravidelne platĂ­ nĂĄjomnĂŠ a aj ako zĂĄujemca priĹĄiel s rozumnĂ˝m nĂĄvrhom. Onoho času podanĂ˝ projekt predaja zhorel na tom, Ĺže nakoÄžko sa dĂĄ braĹĽ v predajnej cene do Ăşvahy cena za zbĂşranie budovy. Ja naďalej tvrdĂ­m, Ĺže VadaĹĄ nemĂĄ z budovami Ĺžiadne obchodnĂŠ predstavy a ani s ich prevĂĄdzkovanĂ­m. Pokladal by som za sprĂĄvne ich predaj. Ĺ˝e na koÄžko je to precedentnĂŠ? Neviem o ďalĹĄĂ­ch mestskĂ˝ch budovĂĄch, alebo budovĂĄch VadaĹĄu, ktorĂŠ by boli v takom zlom stave ako spomĂ­nanĂŠ a zĂĄroveň majĂş aj nĂĄjomcu. Ak by boli DelfĂ­n a Drink niekde v strede VadaĹĄu, nebolo by o čom hovoriĹĽ, nemohli by sa predaĹĽ. Ale z dĂ´vodu, Ĺže sĂş na kraji Ăşzemia VadaĹĄu, mĂ´Ĺže sa okolo nich stavaĹĽ a chodiĹĽ. V budĂşcnosti by to nemalo priniesĹĽ Ĺžiadny problĂŠm.

- ZastupiteÄžstvo schvĂĄlilo rekonĹĄtrukciu NĂĄnanskej cesty a vĂ˝stavbu kruhovĂŠho objazdu v celkovej hodnote 852 tisĂ­c eur. MnohĂ­ vĹĄak majĂş vĂ˝hrady proti kruhovĂŠmu objazdu, pretoĹže prĂĄve jeho polmiliĂłnovĂĄ hodnota zvyĹĄuje celkovĂŠ predbeĹžnĂŠ nĂĄklady projektu. NavyĹĄe mesto by väčšinu nĂĄkladov krylo pomocou Ăşveru, čo by dlhodobo ovplyvnilo rĂĄmec rozpočtu, ktorĂ˝ mĂ´Ĺže Ĺ tĂşrovo ročne pouĹžiĹĽ na rĂ´zne investĂ­cie. SplĂĄcanie Ăşveru by čiastočne limitovalo veÄžkosĹĽ tejto sumy. Prečo by stĂĄl kruhovĂ˝ objazd tak veÄža? Nedalo by sa nĂĄjsĹĽ jednoduchĹĄie rieĹĄenie, alebo zatiaÄž obnoviĹĽ iba NĂĄnaskĂş cestu?   

- Pozrite sa, rekonĹĄtrukcia NĂĄnanskej cesty sa  ĹĽahĂĄ uĹž dvadsaĹĽ rokov, situĂĄcia je tam uĹž neĂşnosnĂĄ. TĂ˝mto vlastne vyrieĹĄime vec, ktorĂĄ sa ĹĽahĂĄ dvadsaĹĽ rokov, dĂşfam, Ĺže k spokojnosti občanov. Na druhej strane bola to kompletnĂĄ vec, ktorĂĄ obsahovala aj rekonĹĄtrukciu kruhovĂŠho objazdu. Pri obnove NĂĄnanskej cesty je naĹĄou Ăşlohou Ăşprava terĂŠnu a vytvorenie chodnĂ­kov a zelenĂ˝ch priestranstiev. RekonĹĄtrukcia cesty je Ăşlohou Ĺ tĂĄtnej sprĂĄvy ciest. V prĂ­pade kruhovĂŠho objazdu musĂ­me urobiĹĽ aj zĂĄkladnĂŠ pozemnĂŠ prĂĄce, vĹĄetko treba vytvoriĹĽ od zĂĄkladov. Je potrebnĂŠ rozhĂ˝baĹĽ viac stoviek kubickĂ˝ch metrov zeme, vykopaĹĽ, odniesĹĽ atď., preloĹžiĹĽ inĹžinierske siete a celĂŠ daĹĽ do poriadku. A to ani nie hocijako, ale na zĂĄklade vrstiev podÄža technickĂ˝ch noriem. To vysvetÄžuje, prečo je poloĹžka kruhovĂŠho objazdu drahĂĄ. Pritom dĂĄvame pozor a dĂĄvam pozor aj na to, Ĺže keď na uskutočnenie projektu zoberieme Ăşver, aby sme veÄžmi nezaĹĽaĹžili rozpočet mesta – v Ĺžiadnom prĂ­pade by som nechcel kvĂ´li investĂ­cii sĹĽaĹžiĹĽ prĂĄcu budĂşceho primĂĄtora a mestskĂŠho zastupiteÄžstva! MestskĂŠ zastupiteÄžstvo eĹĄte stĂĄle mĂ´Ĺže zastaviĹĽ investĂ­ciu kruhovĂŠho objazdu. Opakujem, v Ĺžiadnom prĂ­pade si nezoberieme 850-tisĂ­covĂ˝ Ăşver, pretoĹže z časti mĂĄme aj vlastnĂŠ financie, na druhej strane to musĂ­me vĂĄĹžne prerokovaĹĽ. MusĂ­me počkaĹĽ na letnĂŠ ĹĄtĂĄtne prĂ­jmy a so samosprĂĄvou musĂ­me v septembri prerokovaĹĽ aj ponuky bĂĄnk.

- Mestské zastupiteľstvo taktiež odsúhlasilo prevod majetku a pozemkov kúpalisku Vadaš, ale vynorili sa aj také obavy, podľa ktorých týmto krokom by dalo mestské zastupiteľstvo valným zhromaždením primátorovi a riaditeľovi Vadašu väčšiu moc. Čo môže byť znepokojujúce v spojitosti z budúcnosťou Vadašu...

To je nezmysel. Po prvé, nepreviedli sme celý majetok, pretože to sa rozprestiera na 35 hektároch. Boli to tie územia, na ktorých už Vadaš vykonal nejaké investície – pozemok pod hotelom, pod vlnovým bazénom, parkovisko atď. Okrem toho je len jeden pozemok do plusu, ktorý sme im dali, je to pozemok hotelov Gold pri nákladnej vrátnici. Treba vedieť, že tieto pozemky sú pod ťarchou a taktiež budú zaťažené aj v budúcnosti, pretože sa na nich vzťahuje úverová zmluva. Z toho vychádzajúc, by sme mohli ja ako valné zhromaždenie alebo pán riaditeľ predať len tak tieto pozemky bez súhlasu mestského zastupiteľstva? Je to absurdné. Také niečo, kým som ja primátor, sa nikdy nemôže stať! Pretože sú viazané bankou, bez jej pričinenia nemôže s nimi urobiť nič ani mestské zastupiteľstvo. A nakoľko sa Vadaš chystá k zobratiu ďalšieho úveru , práve preto – aspoň do roku 2023 – sa nikto nemôže dotknúť týchto pozemkov, nezáväzne od toho, či sú majetkom Vadašu alebo mesta. Vadaš je naďalej 100% mestským podnikom. Prevod pozemku a majetku naopak dáva mestu väčšiu voľnosť k tomu, aby vlastným právom prišlo k úveru, pretože nemusí figurovať ako ručiteľ v rozvojových úveroch Vadašu. A ak by Vadaš nevedel platiť pôžičky – ale vie a na to prísne dohliadame – by vôbec nikto nesmel siahnuť na spomínané pozemky ani v budúcnosti – ani nasledujúce mestské zastupiteľstvo a ani primátor. Všetkých chcem upokojiť, že mestský pozemok je naďalej v maximálnom bezpečí, tieto obavy sú neopodstatnené.

 -buch - , Preklad: gp
 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1