| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Húsz éve húzódó ügyet oldunk meg PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Pondelok, 03.septembra 2012 - 11:52 hod.
obrázokInterjú Ján Oravec polgármesterrel
Nánai út felújítása, újabb körforgalom megépítése, telek- és vagyonátruházás a Vadasba. Komoly döntéseket hozott legutóbbi, júliusi ülésén az önkormányzat.
Annak ellenére, hogy jóváhagyták a Nánai úti nagyberuházást, és döntöttek a városi vagyon Vadasba történő átruházásáról is, valamint eladási listára került a Delfin diszkó és a Drink italnagyraktár épülete, a képviselők véleménye továbbra is megoszlik ezekben az ügyekben. Ján Oravec polgármestert szintén ezekről faggattuk. - A Delfin diszkó és a Drink italnagyraktár épületének tervezett eladását több képviselő sem tartja szerencsésnek. Van, aki attól tart, hogy ezzel a döntéssel az önkormányzat precedenst teremtett, mert úgymond a diszkó épülete a Vadas fürdő távlati fejlesztésének szempontjából stratégiai területen fekszik, másrészt pedig, ha eladódik a diszkó épülete, akkor az új tulajdonosnak majd hozzáférést, ki- és bejárást kell biztosítani, ez pedig már nem biztos, hogy nem érintene a Vadas tulajdonában lévő telekrészeket. Ön viszont úgy nyilatkozott, hogy az eladás a legjobb megoldás. Miért?
- Először is megjegyezném, hogy ez már régóta húzódó ügy, ha annakidején megegyeztünk volna a vevővel a vételárban, és ezt a testület jóváhagyta volna, akkor ez már rég el lenne adva. Ez tehát nem új gondolat, ami úgymond kipattant, ezt most csak átértékeltük. Másrészt a Delfin diszkó és a Drink raktár épületén látjuk, hogy évről évre amortizálódik. Itt tehát két megoldás körvonalazódott. Vagy a jelenlegi bérleti szerződés lejárta után a Vadas üzleti elképzelés alapján kezd valamit az épületekkel, vagy pedig odaadja egy befektetőnek, aki saját pénzből, saját rezsijében teszi ezt rendbe. Az elképzelés, hogy a potenciális érdeklődőnek mérjünk ott ki inkább egy mellette lévő üres telket, racionális megoldás, de ez még mindig nem oldaná meg a Delfin és a Drink épületeinek további sorsát! Ha viszont az érdeklődő megveszi, az egyértelműen azt is jelenti, hogy ezt likvidálnia kell,másrészt pedig kulturáltan alakítaná át az épületet, hiszen a már bemutatott tervek szerint ott egy földalatti diszkó működne, fent pedig vendéglátóipari egység, teraszok stb. Tehát egyrészt megoldódna, hogy ott nem ramaty épületek lennének, másrészt pedig megoldódna az a helyzet is, hogy a lakosság folyamatosan panaszkodjon az éjszakai hangzavar miatt. Ráadásul egy szép épület lenne ott. Ami pedig az elhelyezkedést illeti, - s ezt az igazgató úrral többször fontolgattuk -, szerintem ez nem olyan stratégiai hely, amely miatt a Vadas keze bármiben is meg lenne kötve. A hozzáférés kérdése is megoldott, azaz az előtte lévő parkoló nyilvános és ingyenes, tehát ebben én nem látok problémát. A jelenlegi bérlő rendesen fizeti a bérletet és érdeklődőként is értelmes ajánlattal állt elő. Az annó benyújtott vételi projekt azon bukott meg, hogy mennyire lehet a vételárban figyelembe venni az épület elbontásának költségeit. Én továbbra is azt mondom, hogy a Vadasnak semmiféle üzleti elképzelései nincsenek az épületekkel kapcsolatban, a működtetésükről sem. Tehát helyesnek tartanám az eladásukat. Hogy ez mennyire precedensértékű? Nem nagyon tudok még olyan épületekről a Vadas vagy a város tulajdonában, amelyek ilyen rossz állapotban volnának – és ezzel együtt bérlőik lennének. Ha a Delfin és a Drink valahol a fürdő közepén lenne, akkor persze nincs miről beszélni, nem szabad eladni. De mivel ezek itt a fürdő szélén vannak, körbe lehet építeni ezeket, és körbe lehet járni, nem szabadna, hogy ez a jövőben bármilyen nehézséget okozzon.
- A testület rábólintott a Nánai út felújítására és a körforgalom kiépítésére, 852 ezer euró összértékben. Sokan viszont nehezményezik a körforgalmat, hiszen ennek több mint félmilliós tétele dobja meg igazán a projekt előzetes költségeit. Ráadásul a város nagyrészt hitelből fedezné a beruházás rá eső kiadásait. Ez pedig szintén hosszú távon befolyásolná azt a költségvetési keretet, amelyet évente Párkány beruházásokra szánhat. Mert a hiteltörlesztés részben limitálná ennek az összegnek a nagyságát. Miért kerülne ilyen sokba a körforgalom? Nem lehetne egyszerűbb megoldást választani, vagy nem lehetne egyelőre csak a Nánai utat felújítani?
- Nézze, a Nánai út rekonstrukciója már húsz éve húzódik, tarthatatlanok már ott az állapotok. Ott egy húsz éve húzódó ügyet oldunk meg, remélem a lakosok megelégedésére. Másrészt, ez egy komplett anyag volt, ami a körforgalom rekonstrukcióját is tartalmazta. A Nánai út rendbetételénél a mi feladatunk a tereprendezés, a járdák, zöldterületek kialakítása. Az úttest felújítása már az állami útkezelőség feladata. A körfogalom esetében viszont muszáj az alapvető földmunkákat is elvégezni, az egészet az alapoktól kezdve kell kialakítani. Több száz köbméter földet kell megmozgatni kiásni, elhordani stb., több közműhálózatot át kell helyezni, és aztán az egészet rendbe tenni. Nem is akárhogyan, hanem a műszaki normák szerinti rétegek alapján. Ez magyarázza azt, hogy a körforgalom tétele drága. Ugyanakkor viszont ügyelünk és ügyelek arra is, hogy ha az egész projekt megvalósítására hitelt veszünk fel, akkor az ne terhelje le nagyon a város költségvetését – semmiképpen sem szeretném a beruházás miatt a következő polgármester és önkormányzat kezét megkötni! A képviselő-testület még mindig leállíthatja a körforgalom beruházását. Ismétlem, végképp nem 850 ezer eurós hitelt veszünk fel, mert egyrészt saját pénzünk is van, másrészt ezt komolyan át kell tárgyalni. Meg kell várnunk még a nyári állami bevételeinket, és az önkormányzattal szeptemberben meg kell vitatnunk a banki ajánlatokat is.
- A Vadasba történt vagyon- és telekátruházást szintén megszavazta az önkormányzat, de felmerültek olyan aggályok is, melyek szerint ezzel a lépéssel a képviselő-testület lényegében cégközgyűlésként a mindenkori polgármesternek, és a Vadas mindenkori igazgatójának adott nagyobb hatalmat. Ez pedig nyugtalanító lehet a Vadas jövőjével kapcsolatban…
- Ez badarság. Először is nem az összes vagyont ruháztuk át, mert az a vagyon 35 hektáron terül el. Azokat a területeket adtuk át, ahol a Vadas már valamilyen beruházást vitt végbe, tehát a szálloda alatti telket, a hullámmedence alatti telket, a parkolót, stb. Ezen kívül csak egy olyan telek van pluszban, amit odaadtunk, az a Gold szállodák telke a teherkapunál. Tudni kell, hogy ezek a telkek mind be vannak terhelve, és a jövőben is be lesznek terhelve, mert ezekre banki hitelszerződés vonatkozik. Namármost ebből kiindulva én mint közgyűlés vagy az igazgató úr csak úgy eladhatnánk ezeket, anélkül, hogy az önkormányzatot kihagynánk? Ez abszurdum, ilyesmi, amíg én polgármester vagyok, semmiképp sem fordulhat elő! Másrészt pedig, mivel a bank által  le vannak kötve, ezért a bank hozzájárulása nélkül még  a képviselő-testület sem csinálhat velük semmit. S mivel a Vadas újabb hitelfelvételre készül, épp ezért – legalább 2023 –ig – senki sem nyúlhat ezekhez, függetlenül attól, hogy a fürdő tulajdonában vannak-e vagy a városéban.  A Vadas viszont továbbra is 100 százalékban városi cég. A telek- és vagyonátruházással inkább a városnak nyílt nagyobb mozgástere arra, hogy saját jogon hitelhez jusson, mert nem kell kezesként szerepelnie a Vadas fejlesztési kölcsöneiben. Ha pedig a Vadas nem tudná fizetni a kölcsöneit,  -pedig tudja, és erre szigorúan figyelünk -, akkor viszont  még inkább senki sem nyúlhatna a vonatkozó telkekhez, a jövőben sem - még a következő képviselő-testület és a polgármester sem.  Mindenkit megnyugtatok, a városi vagyon továbbra is maximális biztonságban van, ezek az aggályok teljességgel alaptalanok.
-buch –
 
Dnešný deň

tvrtok, 04.jla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Prokop
Zajtra m meniny: Cyril a Metod

Kalendár udalostí
« < Jn 2024 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Jl 2024 > »
N P U S P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týždeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1