| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
ZahraniÄie - Külföld
Prechod na Euro
Å port - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické Älánky uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v Äastiach tieto Älánky uverejniÅ¥ v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiÅ¥ s komerÄným úÄelom tieto Älánky na ÄalÅ¡ie spracovanie, alebo uložiÅ¥ Älánky v poÄítaÄoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ÄalÅ¡ie použitie Älánkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Toxikus anyagokkal teli a Duna PDF Tlaèi E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Streda, 15.februára 2012 - 08:56 hod.

Egy decemberben nyilvánosságra hozott kutatás szerint némely növényvédő szerek koncentrációja a megengedett határérték többszörösét is meghaladja a Dunában, valamint a Vágban. Ahhoz, hogy a flóra helyre álljon, zöldebbé kellene tenni a déli régió mezőgazdaságát.

A Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért (CEPTA) szlovákiai polgári társulás különbözÅ‘ idÅ‘pontokban és helyeken vett mintát a határfolyó Párkánytól Pozsonyig terjedÅ‘ szakaszán. Mind az öt mérés eredménye szerint magas a vegyi szennyezettség. Mint azt Daniel LeÅ¡inský, a társulás tagja nyilatkozta: „Minden nyári minta a megengedett határértékeknél magasabb koncentrációt mutatott ki a növényvédÅ‘ szerekbÅ‘l. Komáromban öt különbözÅ‘ vegyület is átlépte az egészségügyi határértéket, más régiókban pedig a betiltott Atrazin maradványait mutatták ki a vízbenâ€. Ráadásul az Acetochlor nevezetű növényvédÅ‘ szer a Duna és a Vág egyes pontjain a megengedett érték hatszorosát is meghaladja. A CEPTA magyar partnerrel és független laboratóriumokkal is együtt dolgozott, a kutatás a Szennyezett vizektÅ‘l mentes mezÅ‘gazdaság elnevezésű határon átívelÅ‘ projekt részét képezte. A laboratóriumok 31 mintát vizsgáltak meg, s a próbamérések is hasonló eredményeket mutattak. A CEPTA szerint egyébként fel lehetne lépni a vegyi anyagokkal szemben, melynek egyik lehetséges módja a földművelés zöldebbé tétele, tehát a növényvédÅ‘ szerek korlátozása lenne.
Mindeközben az almásfüzitÅ‘i zagytározóról is újabb negatív hírek láttak napvilágot. A Greenpeace decemberben arra figyelmeztetett, a tározóból veszélyes anyagok szivárognak a Dunába. Ennek bizonyítékául elmondták, hogy a rendkívül alacsony vízállás miatt sikerült mintát venni a Duna medrébÅ‘l, az eredmények szerint arzént, molibdént és brómot tartalmaz a meder. Mindezt az egészségügyi határérték fölötti mennyiségben. Simon Gergely, a Közép- és Kelet Európai Greenpeace regionális vegyianyag-szakértÅ‘je szerint a fentiek egyértelműen bizonyítják, hogy a zagytározó komoly környezeti veszélyforrásnak tekinthetÅ‘. „A tározó nem rendelkezik a veszélyes anyagok szivárgását megakadályozó szigeteléssel, s a Duna felÅ‘li oldalán nincs kiépítve a megfigyelÅ‘rendszer sem†– közölte. A szlovákiai környezetvédelmi tárca karácsony elÅ‘tt vizsgálatokat végeztetett a Duna Izsa alatti és feletti részein: a mérések szerint az arzén koncentrációja a határfolyó szlovákiai szakaszán a megszabott határértékek alatt mozog. A méréseket 2012-ben is elvégzik a Vízgazdálkodási Vállalat szakemberei.  

K.Sz.É.

 
Dnešný deň

Pondelok, 22.júla 2024
Èas: hodín

Dnes má meniny: Magdaléna
Zajtra má meniny: O¾ga

Kalendár udalostí
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
OÄakávané udalosti
Najnovšie správy
NajÄítanejÅ¡ie správy
Vyhľadávanie
  HľadaÅ¥ na stránke
Prihláste sa
PoÄasie

In-poÄasie
Anketa
Kam sa chystáte tento rok na dovolenku?
 
Kurzový lístok
PoÄítadlo návÅ¡tev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVÄera
mod_vvisit_counterTento týždeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1