| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Kauza most: stĂĄle viac kamiĂłnov PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 1
SlabéVynikajúce 
Pondelok, 07.novembra 2011 - 10:59 hod.

Premávka kamiónov cez most Márie Valérie stále narastá. Už pomaly deň neprejde bez toho, aby človek nestretol podobný dopravný prostriedok na moste. Podľa nami opýtaného inžiniera, prechod takýchto vozidiel neprospieva mostu. Kamionisti by možno prestali premávať po moste zavedením mýtneho.

Jedná sa o závažný a dlho pretrvávajúci problém, ktorý treba súrne vyriešiť. Nie len miestni prepravcovia, ale už aj českí, bulharskí, rumunskí a poľskí kamionisti používajú most, kde platí zákaz vjazdu pre vozidlá ťažšie ako 3,5 tony. Vodičov neodradí ani kamera umiestnená na ostrihomskej strane mosta. Zákazová tabuľa na ostrihomskej strane je umiestnená tesne pred výjazdom na most. Potom sa už nevedia kamióny otočiť. Domáci sú si vedomí pravidiel. Ale aj bulharskí, rumunskí a poľskí vodiči majú radi „chytré“ riešenia, rôzne vedľajšie cesty, kde sa dá usporiť. Pri zjazde z mosta na slovenskej strane už teraz vidieť pôsobenie času. Cestu pre osobné autá „zdobia“ výmole.
 
NĂĄkladnĂŠ vozidlo mĂ´Ĺže maĹĽ aj 40 ton
 
Navštívili sme aj firmy zaoberajúce sa prepravou. Jeden z nich zopakoval známu skutočnosť, že smerom na Šahy je zlá cesta a je to približne 200 kilometrová obchôdzka. V Komárne je povolených 20 ton, preto plne naložené kamióny ani tam nemôžu prejsť. Zostáva prechod Medveďovo-Győr. Keď sčíta náklady na pohonné hmoty a diaľničný poplatok, je ešte stále lacnejšie zaplatiť pokutu. Ukážme si to na príklade. Smerom na Šahy sa zvýši spotreba o 60-70 litrov, to znamená 110 eur navyše. Poplatok za používanie cesty je na tomto úseku nízky, približne 10 eur. Spolu to znamená 120 eur navyše. Ak si zvolí kratšiu cestu cez most a chytia ho, zaplatí pokutu 60 eur, ale toľko mu ešte aj zostane. Problém je aj dodržanie povolenej týždennej a dennej jazdy bez oddychu. „Obchôdzka trvá až dve hodiny, za čo napríklad v Nemecku môžu dostať pokutu až vo výške 1000 eur. Mnohí miestni prepravcovia parkujú na platenom parkovisku v Ostrihome. Poznám aj takých, ktorý denne aj s nákladom dvakrát prejdú cez most. Občas aj ja musím prejsť kvôli servisu vozidla, vtedy mám žalúdok od nervozity úplne stiahnutý“ - povedal dotyčný a poznamenal „ale ešte ma nikdy nechytili“. Váha kabíny kamióna je 7,5 tony (ako u autobusu), s prívesom spolu váži aj 15 ton. Náklad váži maximálne 24-25 ton, celková váha môže dosiahnuť až 39-40 ton. Od Pischné Katona Zsuzsanny stavebnej inžinierky Krajského riaditeľstva správy ciest Komárňansko-ostrihomskej župy sme sa dozvedeli. Nosnosť mosta je 22 ton. A na prídavok ani šírka a ani dlažba vozovky nie je prispôsobená pre kamiónovú dopravu.

KamiĂłnovĂĄ preprava neprospieva mostu

Navštívili sme aj mostného inžiniera Zoltána Agócsa. Podľa jeho slov preprava kamiónov určite neprospieva mostu. Mieru spôsobenej škody by sme mohli zistiť statickou kontrolou. „Bolo by treba uskutočniť kontrolné statické meranie. V rámci ktorého by sa prezreli všetky tri polia a mohlo by sa zistiť, koľko rezervy je ešte v konštrukcii a v hlavných pilieroch. Vo väčšine prípadoch v konštrukcii je rezerva, v hlavných pilieroch to nie je také isté.“ - povedal a dodal: „Problematické môžu byť krajné polia, ktoré boli ešte znitované a sú súčasťou mostu od 19.storočia. Podľa Agócsa by sa vážnejšou odbornou prehliadkou mohlo zistiť aj to, či sa dá most posilniť natoľko, aby vydržal nákladnú dopravu. „Existuje viac riešení. Napríklad úplné vylúčenie kamiónov, alebo posilnenie mostu. Ďalším z lacnejších riešení by bolo zmapovanie rezerv jednotlivých nosných častí, v rámci ktorého by sa zistilo, koľko most vydrží. Ak by bol výsledok pozitívny, vytvorili by sa podmienky, za akých možu nákladné vozidlá prechádzať cez most. Napríklad to, v akej vzdialenosti za sebou môžu prechádzať kamióny“ - vysvetľoval Z.Agócs.

PolĂ­cia nevedie ĹĄtatistiku

Pretože viac dotyčných tvrdí, že most používajú denne na prepravu nákladných vozidiel, informovali sme sa u polície, že koľkých prichytili v zákaze od roku 2001. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru, Božena Buchterová, pre Štúrovo a okolie povedala, že nevedú takúto štatistiku. „Ak niekto poruší zákaz vjazdu, môže počítať s pokutou 60 eur. Ak by došlo k vážnejšiemu porušeniu pravidiel, vec sa môže riešiť právnou cestou“ - povedala hovorkyňa. Nevedela odpovedať ani na to, koľko kamiónov pokutovali za prechod cez most Márie Valérie v tomto roku. Ani veliteľ Mestskej polície Štúrovo, Bohumír Horban, nevedel povedať konkrétne čísla. „Pri centrálnej evidencii zapisujeme iba poznávaciu značku, typ a farbu vozidla, teda to, či sa jedná o nákladné alebo osobné vozidlo nie. Zákazom vjazdu sa mestskí policajti zaoberajú na dennej úrovni“ - vysvetľoval B.Horban. Ján Oravec, primátor Štúrova, ešte vlani uznal, že vie o probléme. „Najčastejšie prechádzajú kamióny cez most na druhú stranu nenaložené. Nosnosť bola ohraničená kvôli umiestneniu mosta. Z dopravného hľadiska by bolo neúnosné, aby kamióny prechádzali v centre mesta“ - povedal. „Zhodujem sa s názorom, že by takéto veľké autá nemali prechádzať mestom. Ako riešenie však navrhujem, aby aspoň tých prepravcov, ktorí bývajú v okolí, pustili cez most prázdnych. Samozrejme bol by vyrúbaný ročný poplatok. Na viacerých miestach to funguje podobne. Určite mnohým prepravcom by prišlo vhod takéto povolenie“- navrhol nami oslovený prepravca. Ján Oravec sa o riešení problému vyjadril dávnejšie nasledovne: „Ak naozaj nenájdeme iné riešenie, budeme musieť namontovať bránu , ktorá bude v prípade potreby odnímateľná, pod ktorou sa zmestia iba autá do určitej výšky. Možno to by bolo riešenie, keď už samotná pokuta nebude stačiť“.

Od novembra sa sprísnia pokuty za nedodržanie pravidiel cestnej premávky. Od tých, ktorí sa dopustia vážneho priestupku (smrteľná autonehoda), môžu odobrať aj vodičský preukaz. Pre tých , ktorí spôsobia dopravnú nehodu, alebo sadnú za volant pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok bude platiť pravidlo 3-krát a dosť. Podľa zákona si za volant budú môcť sadnúť už v 17 rokoch, ale len pod dozorom skúseného vodiča. Za jazdu pod vplyvom alkoholu môžeme dostať aj väzenie. Cieľom sprísnenia je znížiť počet smrteľných nehôd.

Preklad g.p.

 

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
Anketa
Kam sa chystĂĄte tento rok na dovolenku?
 
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1