| STUROVO.ORG | Reality Štúrovo | sturovo.sk | Mapa stránky  
HlavnĂŠ menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
NĂĄzory - VĂŠlemĂŠnyek
RegiĂłny - RĂŠgiĂłk
KultĂşra - KultĂşra
Ĺ kolstvo - IskolaĂźgy
Turistika - Turizmus
HistĂłria - TĂśrtĂŠnelem
Ekonomika - PĂŠnzĂźgy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Ĺ port - Sport
ManuĂĄl
Partneri pĂ­ĹĄu
Sme Online
FelvidĂŠk ma
AutorskĂŠ prĂĄva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

Rozdielne nĂĄzory vo veci rozpočtu PDF Tlači E-mail
Hodnotenie / Értékelés: / 0
SlabéVynikajúce 
Utorok, 04.októbra 2011 - 11:35 hod.

Trinásteho septembra opäť zasadalo mestské zastupiteľstvo. Rokovali aj o Mestských dňoch aj o začiatkoch ostatných kultúrnych podujatí. Prejednali problémy financovania Prvého Štúrovského regionálneho festivalu, ako aj tohoročný rozpočet, o jeho udržaní boli názory rozdielne.

Na začiatku zasadania sa primĂĄtor mesta JĂĄn Oravec poďakoval za dlhoročnĂş prĂĄcu  odchĂĄdzajĂşcej riaditeÄžke Mestskej kniĹžnice Zuzane Kodayovej. Rozoberali aj program MestskĂ˝ch dnĂ­. Vysvitlo, Ĺže z politickĂ˝ch dĂ´vodov sa ich zúčastnĂ­ mĂĄlo vedĂşcich politikov, preto sa neuskutočnĂ­ ani futbalovĂ˝ zĂĄpas. „ Je ĹĽaĹžkĂŠ postaviĹĽ tĂ˝ch politikov dnes vedÄža seba, ktorĂ˝ si eĹĄte pred 10 rokmi podĂĄvali ruky”- argumentoval Oravec. Hovorilo sa aj o sĹĽahovanĂ­  ĹĄkĂ´lky na BartĂłkovej ulici, čo sa vĹĄak neuskutočnĂ­. DĂ´vodom je, Ĺže na zĂĄklade skorĹĄieho rozhodnutia mestskĂŠho zastupiteÄžstva zostane CirkevnĂĄ ĹĄkĂ´lka na pĂ´vodnom mieste na DruĹžstevnej ulici, a preto sa nemĂĄ maďarskĂĄ ĹĄkĂ´lka kde presĹĽahovaĹĽ.
Miroslav Chalmovský kritizoval začiatky kultúrnych podujatí. Na základe nariadenia mestského zastupiteľstva sa musí dodržovať nočný kľud, to znamená po 22 hodine by malo byť ticho, preto sa musia podujatia začať včas, aby boli do 22 hodiny ukončené. Oravec uznal, že priniesli nesprávne rozhodnutie, preto je potrebné to zmeniť. Mesto by sa malo rozdeliť na zóny a na jednotlivých miestach by mal byť nočný kľud v inú hodinu. O všetkom môže zastupiteľstvo rozhodnúť na ďalšom zasadnutí. František Árendáš sa zaujímal o predaji papierenského závodu. Podľa neoverených informácií je už veľmi blízko k podpise dohody, z dôvodu obchodného tajomstva vedenie závodu nechce viac prezradiť.
Zoltán Csepregi pripomenul v júli usporiadaný regionálny festival a jeho financovanie. Podpis zmluvy sa natiahol, preto festival a jeho financovanie vo výške 15 tisíc Eur bolo platené vlastného vrecka mesta a kultúrneho strediska. Vypisovateľ projektu, Ministerstvo Poľnohospodárstva a regionálneho rozvoja určilo vážne podmienky na prevod financií, navyše by financovali v trojročnom intervale ďalšie podujatia. Dôležitým bodom je, aby na festival bolo vyhlásené verejné obstarávanie, a tým musia preukázať dopredu celý program na tri roky. Podľa Oravca je otázne, aké bude riešenie. Môže sa stať, že festival nebude mať pokračovanie. „Keď chceme, aby na javisku vystúpila Omega alebo Elán, tak predsa nemôžme vypísať konkurz a na javisko postaviť toho, kto ponúkne najlepšiu cenovú ponuku” dodal ako príklad primátor.
V piatom bode schĂ´dze zastupiteÄžstvo rozdalo viac tisĂ­c eur. 3300 dostal FarskĂ˝ Ăşrad. Z toho sa opravĂ­ veĹža na kostole, konkrĂŠtne hodiny na veĹži, ktorĂŠ uĹž boli vyĹĄe roka nefunkčnĂŠ. Forma Fest, a jeho zakladateÄž hudobnĂĄ skupina JĂł vilĂĄg van  na zĂĄklade rozhodnutia niektorĂ˝ch komisiĂ­ nedostal finančnĂş podporu. Toto rozhodnutie vetoval Juraj Himmler a podal novĂ˝ upravenĂ˝ nĂĄvrh.  Ako povedal, Forma Fest prilĂĄkal mladĂ˝ch ÄžudĂ­ z oboch strĂĄn Dunaja, do mesta priniesol kultĂşrne oĹživenie. „ JednĂĄ sa o modernĂŠ kultĂşrne podujatie, ktorĂŠ musĂ­ mesto v kaĹždom prĂ­pade podporovať”- poznamenal. Skupina nakoniec dostala 500.- Eur na vydanie CD a 400.- Eur na spomĂ­nanĂ˝ festival. V Ă´smom bode primĂĄtor poďakoval NataĹĄe Ĺ imonkovej, riaditeÄžke kina za bezproblĂŠmovĂŠ prevedenie digitalizĂĄcie, aj za to, Ĺže kino neodoberĂĄ peniaze od mesta, ale ich mestu prinĂĄĹĄa. Pri prerokovanĂ­ rozpočtu prvĂŠho polroka nastali rozdielne nĂĄzory. PodÄža Oravca sa prĂ­vod peňazĂ­ od ĹĄtĂĄtu normalizuje, nastal poriadok, navyĹĄe mestskĂŠ organizĂĄcie od začiatku roka ĹĄporia, preto nie je dĂ´vod na Ăşpravu rozpočtu. LĂĄszlĂł Szigeti, predseda finančnej komisie Ĺžiada mimoriadne zasadnutie v danej veci. PodÄža vyjadrenia primĂĄtora sa posnaĹžia urobiĹĽ vĹĄetko, aby bol rozpočet nulovĂ˝. Priznal, sĂş problĂŠmy pri predaji niektorĂ˝ch nehnuteÄžnostĂ­, ale zatiaÄž to vyzerĂĄ tak, Ĺže rozpočet je udrĹžateÄžnĂ˝. Z Ăşveru, ktorĂŠ si mesto vzalo vo výťke 200 tisĂ­c Eur, uĹž niečo pouĹžilo, ale aj splatilo. LĂĄszlĂł Szigeti nechĂĄpe, z čoho ten optimizmus, pretoĹže prĂ­jem sa uĹž nedĂĄ dostaĹĽ do tej miery, aby neboli mĂ­nusy.  V bode o Mestskej polĂ­cii vysvitlo, Ĺže sa nebude rozĹĄirovaĹĽ kamerovĂ˝ systĂŠm, konkurz neschvĂĄlili a kvĂ´li ĂşspornĂ˝m opatreniam ich nevie rozĹĄĂ­riĹĽ ani mesto.
Preklad g.p.

 

 
Dneťný deň

Streda, 03.júla 2024
Čas: hodín

Dnes má meniny: Miloslav
Zajtra má meniny: Prokop

KalendĂĄr udalostĂ­
« < Jún 2024 > »
N P U S Š P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Júl 2024 > »
N P U S Š P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
NajnovĹĄie sprĂĄvy
Najčítanejšie správy
VyhÄžadĂĄvanie
  HÄžadaĹĽ na strĂĄnke
PrihlĂĄste sa
Počasie

In-počasie
Anketa
Kam sa chystĂĄte tento rok na dovolenku?
 
KurzovĂ˝ lĂ­stok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týŞdeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1