| STUROVO.ORG | Reality trovo | sturovo.sk | Mapa strnky  
Hlavné menu
Home
E-Sao - E-PeV
Spravodajstvo
Názory - Vélemények
Regióny - Régiók
Kultúra - Kultúra
Školstvo - Iskolaügy
Turistika - Turizmus
História - Történelem
Ekonomika - Pénzügy
Zahraničie - Külföld
Prechod na Euro
Šport - Sport
Manuál
Partneri píšu
Sme Online
Felvidék ma
Autorské práva

Publicistické články uverejnené na tomto portáli sú chránené autorským zákonom. Z toho vyplýva, že je neprípustné ani v originálnej podobe, ani v prepise, ani v častiach tieto články uverejniť v iných médiách. Taktiež je neprípustné použiť s komerčným účelom tieto články na ďalšie spracovanie, alebo uložiť články v počítačoch – okrem prípadov súkromného použitia. Na ďalšie použitie článkov je potrebný v každom prípade písomný súhlas vydavateľa!

A portálon felhasznált publicisztikai anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni – a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével. A cikkek további felhasználására minden esetben a kiadó írásbeli engedélyére van szükség!

A termés kevés, a minőség jó PDF Tlai E-mail
Hodnotenie / rtkels: / 0
SlabVynikajce 
Utorok, 13.septembra 2011 - 08:15 hod.
obrázok

Amennyivel kevesebb idén a gabonatermés, annyival jobb a minőség. A gazdáknak vidékünkön sikerült még a nagy júliusi viharok előtt learatni, így a legtöbb helyen nem panaszkodhatnak a termés minőségére. Az eladás azonban továbbra is problémát jelenthet: a külföldi gazdák hatalmas lépéselőnyre tettek szert a Szlovákiaiakhoz képest.

Bottka Pál mezőgazdász idén jobbnak látja a helyzetet annak ellenére, hogy szinte naponta változnak a felvásárlási árak. Elmondása szerint július közepén a környékbeli gazdák a repce tonnáját 450 euróért, a minőségi búza tonnáját 180 euróért adhatták el. Ez az ár 5-10 euróval csökken a búza minőségétől függően. „A tavalyinál jobbak az árak, sok gazdának sikerült a búzánál elérni az elit osztályt. Akik nem tudták műtrágyázni a gabonát, azoknak rosszabb minőséggel kellett számolniuk a nitrogénhiány miatt. Szárazabb talajon jelentősen csökkent a termés és sajnos a tavalyi talajvizeknek még idén is lehetett érezni a negatív hatását. Egy parcellán belül ott, ahol nem állt a víz, három osztállyal is javult a minőség, mint ahol tavaly talajvíz volt” – mondta lapunknak Bottka Pál.
A gazdák a terményeik jelentős részét külföldön értékesítik. Nem könnyű azonban megszabadulni tőle. Egy felvásárló, aki Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában vásárolja fel a gabonát, és azt a tengeren túl értékesíti, egyetlen szóval jellemezte a hazai helyzetet: bürokrácia. „Minden oldalról nyomás nehezedik a vállalkozókra és a mezőgazdászokra. Ha az Európai Unión kívülre akarok szállítani, fél éves intézkedésembe kerül” – mondta a felvásárló. Hozzátette, az itteni gazdák jelentős hátránnyal indultak, nem voltak felkészülve az uniós csatlakozásra. Nem csoda, hogy egy nyugati országból származó vállalkozó, aki hosszú évtizedek során kiismerte az uniós rendszert, hatalmas lépéselőnyre tett szert az itteni gazdákkal szemben. Amikor idejött, már csak „aratott”, mialatt az itteni gazdák többségének még internetes hozzáférése sem volt, ezért nem tudtak rugalmasan reagálni a keresletre. „Előfordul, hogy a kereskedő meghirdeti a felvásárlást, a szövetkezet erre jelentkezik, de hetekig akar az árról tárgyalni. Mi viszont ezt nem engedhetjük meg magunknak, mert a tőzsdén az árak nagyon gyorsan mozognak” – állítja a kereskedő, aki szerint az is probléma, hogy a gazdák a régi rendszerhez vannak szokva. Vagyis amit kitermeltek, azt elraktározták, és várják a legjobb árat kínáló vevőt. Most viszont nem lehet ölbe tett kézzel ülni, az üzleti partnert keresni kell! A külföldi gazda, vállalkozó előnye, hogy ő már ezekkel a partnerekkel évtizedek óta kapcsolatban van. A külföldi gazdák kapcsolatban állnak a brókerekkel is, aki ha azt mondja, hogy jövőre repcét kell vetni, mert annak jó lesz az ára, akkor a gazda azt vet. Az itteni mezőgazdász viszont a legtöbbször nem hisz a brókereknek.
Kereskedőnk további negatívumként említette, hogy nagyon kevés a fiatal az ágazatban, és ha valaki erre is adja a fejét, nem engedik őt „tűzközelbe”. Annak ellenére sem, hogy az Európai Unió a termelői generációk megújítása érdekében különböző támogatásokat vezetett be, hogy a fiatalokat a mezőgazdasági munkára ösztönözze. Pozitívumként említette viszont, hogy Európai Uniós pályázatoknak köszönhetően folyamatosan újul meg a szövetkezetek gépparkja. A régi matuzsálemek nem veszik fel a harcot az új gépekkel. Mindent összegezve a felvásárló attól tart, néhány éven belül alig marad hazai kézben termőföld, a mezőgazdászok kiöregednek, utánpótlás nem lesz, és a gazdák béresként fognak saját földjükön dolgozni.

Országos viszonylatban a repce ára nőtt a tavalyihoz képest, a búza viszont csökkent. Az E osztályú élelmiszeripari búza tonnája 45 euróval zuhant júliusban 191,5 euróra. Augusztusra és szeptemberre enyhe emelkedést prognosztizáltak. A takarmánybúza ára is hasonlóképpen csökkent, július első felében 161 eurót adtak tonnájáért. Nőtt viszont a kukorica felvásárlási ára, a takarmányé 226 eur/t volt júliusban, és a jövőben további emelkedésre lehet számítani. Enyhén nőtt a repce felvásárlási ára is, július első heteiben 484 eur/t volt, és az előrejelzések azt mutatják, a jövőben elérheti az 500 eurós álomhatárt is tonnánként.

cm

 
Dnešný deň

Streda, 03.jla 2024
as: hodn

Dnes m meniny: Miloslav
Zajtra m meniny: Prokop

Kalendár udalostí
« < Jn 2024 > »
N P U S P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
« < Jl 2024 > »
N P U S P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Očakávané udalosti
Najnovšie správy
Najčítanejšie správy
Vyhľadávanie
  Hľadať na stránke
Prihláste sa
Počasie

In-počasie
Anketa
Kam sa chystáte tento rok na dovolenku?
 
Kurzový lístok
Počítadlo návštev
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes
mod_vvisit_counterVčera
mod_vvisit_counterTento týždeň
mod_vvisit_counterTento mesiac
mod_vvisit_counterCelkom1